Πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Αλίμου
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Πρόγραμμα Ασκήσεων OTAGO για την πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015 12:00 πμ

      


Ο Δήμος Αλίμου έχει εφαρμόσει πιλοτικά στο Α' Κ.Α.Π.Η. από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προγράμματα πρόληψης πτώσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας (Otago Exercise Programme to prevent falls in older adults), με υπεύθυνο τον κ. Χαράλαμπο Σκορδή ΦυσικοθεραπευτήAquatic Therapist, Specialist Exercise After Stroke (EfS) Instructor, Otago Exercise Programme (OEP) Leader, Certified Feldenkrais Teacher/Practitioner (CFP). 

Το πρόγραμμα ασκήσεων Otago αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε σε τέσσερις ελεγχόμενες δοκιμασίες από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Otago, στη Νέα Ζηλανδία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής John Campbell. Συνίσταται στην εφαρμογή ενός αυστηρού πρωτοκόλλου ασκήσεων ενδυνάμωσης, επανεκπαίδευσης της ισορροπίας και ευλυγισία

Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και στις υπηρεσίες υγείας, σε ένα δείγμα 1.016 ηλικιωμένων, ηλικιακού εύρους από 65 ετών έως 97 ετών που ζούσαν στο σπίτι. Συνολικά, ήταν αποτελεσματικό στη μείωση κατά 35% και του αριθμού των πτώσεων και του αριθμού των τραυματισμών που οφείλονταν σε πτώσεις. Επιπλέον, ο βαθμός αποτελεσματικότητας του προγράμματος ήταν ο ίδιος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά στον αριθμό των τραυματισμών από πτώσεις που προλήφθηκαν, το πρόγραμμα  είχε μεγαλύτερη επίδραση στις ομάδες ηλικιωμένων υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε εκείνους που ήταν μεγαλύτεροι των 80 ετών και σε εκείνους με προηγούμενο ιστορικό πτώσεων (Campbell et al. 1997, Campbell et al. 1999, Campbell et al. 1999, Robertson et al. 2001, Robertson et al. 2001).  

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υπό την μορφή ομαδικής συνεδρίας (8-10 ατόμων) σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δήμου Αλίμου (Κρήτης 20 Α. Καλαμάκι) κάθε Τετάρτη & Παρασκευή στις 10:00-11:00 π.μ. και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2016.

 

Σημειώνεται ότι για την πιλοτική φάση εφαρμογής του προγράμματος προηγήθηκε φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση με λειτουργικές δοκιμασίες (ισορροπίας και φυσικής κατάστασης) οι οποίες προορίζονται να αποκαλύψουν το λειτουργικό επίπεδο των ηλικιωμένων καθώς επίσης ελήφθη ιατρικό ιστορικό από τον κάθε συμμετέχοντα.

 

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ασκήσεων Otago μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αλίμου τηλ. 210 9886947