Πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Αλίμου
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Η Γιορτή Τσικουδιάς από το Σύλλογο Κρητών Αλίμου

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014 12:00 πμ
            

Η ετήσια Γιορτή Τσικουδιάς-Καζανέματα, στον Άλιμο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 από τις 9.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων. Η εκδήλωση –λαογραφικά- ήταν τα γνωστά «καζανέματα» για την παραγωγή τσικουδιάς από τα στράφυλλα που έχουν ήδη «πατηθεί» για την παραγωγή μούστου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης στήθηκε το «ρακοκάζανο» και πραγματοποιήθηκε η παραγωγή της τσικουδιάς από την απόσταξη των στράφυλλων. Παράλληλα στήθηκε το παραδοσιακό Κρητικό Γλέντι, όπως γίνεται στην Κρήτη στις αντίστοιχες δραστηριότητες, με Κρητικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακό φαγητό συνοδευόμενο φυσικά από τσικουδιά και κρασί.

          Όλα ήταν έτοιμα στις 9.00 το βράδυ για την έναρξη της εκδήλωσης. Το ρακοκάζανο στη θέση του, άρχισε να βγάζει την πρώτη τσικουδιά. Ο προσερχόμενος κόσμος περνούσε πρώτα απ’ το «Καζάνι» για να δοκιμάσει τη νέα παραγωγή και στη συνέχεια αναζητούσαν θέση στα στρωμένα τραπέζια. Στις 10.30 δεν υπήρχαν πλέον άδειες από τις 1.300 και πλέον στρωμένες καρέκλες.

         

          Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κλέα Μανωλαράκη και ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ η Πρόεδρος ευχαρίστησε τα 50 και πλέον μέλη και φίλους του Συλλόγου που εργάστηκαν για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και τους Χορηγούς, που στήριξαν με την υλική και οικονομική συνδρομή τους την εκδήλωσή μας. Ευχαρίστησε επίσης το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

           Το γλέντι άρχισε με τον καταξιωμένο Λυράρη Αντώνη Κεχαγιαδάκη και το Συγκρότημά του, που ξεκίνησαν να παίζουν, για να εμφανιστεί το Χορευτικό Συγκρότημα του ΧΛΟ «Στησίχορος». Ενθουσιασμό δημιούργησε ο συνδυασμός Κρητικής Μουσικής, με την άψογη εμφάνιση του Χορευτικού με τις στολές του. Χόρεψαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τους πολλούς Κρητικούς χορούς.

           

            Εξαίρετη χορευτική παρουσία είχε ο χοροδιδάσκαλος Μωραΐτης Γρηγόρης, ο οποίος από φέτος διδάσκει Κρητικούς Παραδοσιακούς Χορούς στο σύλλογό μας, κάθε Σάββατο και Τετάρτη απόγευμα, με τμήματα για παιδιά και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους.

Από νωρίς τα μέλη του Συλλόγου και ο μάγειρας Γιάννης Παπαδοκωνσταντάκης, μαγείρεψαν – ετοίμασαν, φρόντισαν το βραστό με το πιλάφι, τους ντάκους, με τα παραδοσιακά παξιμάδα, τα σουβλάκια, το κρασί και φυσικά την τσικουδιά, ώστε να είναι έτοιμα και ο κόσμος άρχισε να σερβίρεται. Η μαζική προσέλευση κόσμου, πέρα από κάθε άλλη φορά, είχε σαν συνέπεια την εξαιρετικά γρήγορη κατανάλωσή τους.

          Μετά το κρασί, την τσικουδιά και το καλό φαγητό ήρθε η ώρα του χορού. Στην κατάμεστη πίστα ο κόσμος χόρευε, χωρίς να σταματά. Ο Αντώνης Κεχαγιαδάκης δημιουργούσε κέφι και δεν χάλαγε χατίρι όταν του ζητούσαν να παίξει κάτι συγκεκριμένο.

         

          Όπως σημείωσαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη δράση του Συλλόγου να βλέπεις μια πίστα γεμάτη, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους νέους, να χορεύουν με κέφι και ζωντάνια τους παραδοσιακούς Κρητικούς Χορούς. Αυτές είναι οι στιγμές που λες με σιγουριά μέσα σου «Συνεχίζουμε. Αυτός ο τόπος θα συνεχίσει την παράδοσή του. Δεν έχει να φοβάται τίποτα». Ο χορός και το γλέντι, συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες.

           Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο π. Δήμαρχος και επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας Θάνος Ορφανός, η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, Ελένη Μπελιά, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νερούτσου και ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης. Την εκδήλωσή μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, τοπικοί φορείς του Δήμου και οι Πρόεδροι με αντιπροσωπείες των Δ.Σ. από τα Κρητικά Σωματεία των Δήμων, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας και Σαλαμίνας.