Πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Αλίμου
Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Υπηρεσίες / Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης

Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης

Διευθύντρια: Ουρανία Ζαχαροπούλου 
Διεύθυνση: Αριστοτέλους 25 & Αυξεντίου (4ος όροφος)

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης είναι μία υπηρεσία του Δήμου Αλίμου, η οποία λειτουργεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Σε αυτήν έχουν συνενωθεί και οργανωθεί όλες οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που στο παρελθόν ήταν διάσπαρτες, ενώ έχουν προστεθεί και πολλές νέες.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης περιλαμβάνει δύο Τμήματα και κάθε Tμήμα περιλαμβάνει περισσότερα Γραφεία, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δράσεων.
Τα τηλέφωνα, οι διευθύνσεις και οι υπηρεσίες που παρέχει κάθε Γραφείο περιγράφονται αμέσως πιο κάτω, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτές.

Κοινωνικές Δομές Δήμου ΑλίμουΑ΄ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αποστολή του Γραφείου είναι η μέριμνα και η στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως άνεργοι, πολύτεκνοι, νέες οικογένειες, υπερήλικες, άποροι, καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Σήμερα λειτουργούν:
Το Πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα»: Κάθε μέρα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και ώρες 11:30 π.μ. – 15:30 μ.μ. προσφέρεται φρεσκομαγειρεμένο ποιοτικό φαγητό σε όλους τους πολίτες με το συμβολικό αντίτιμο των 2,5 € ανά μερίδα.
Λεωφόρος Ιωνίας 96 (Ισόγειο)
Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο: Συγκεντρώνονται προσφορές και χορηγίες τροφίμων, απορρυπαντικών, φαρμάκων, σχολικών και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται δωρεάν σε οικονομικά αδύναμους, άνεργους και άπορους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν διαπιστωμένη και άμεση ανάγκη.
Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου, τηλ.: 210 9886947, 210 9883140
● Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Άνω Καλαμακίου:Απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και συνδυάζει δημιουργικά τοπαιχνίδι με τη μάθηση. Δραστηριότητες: σκάκι, χορός, καλλιτεχνικά,μουσική, θεατρικό παιχνίδι, επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ κ.α.
Ώρες λειτουργίας: 14:00-21:00 μ.μ., Γεωργίου Παπανδρέου 26, τηλ.: 210 9931223
● Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Κάτω Καλαμακίου: Λειτουργεί όπως και το ΚΔΑΠ Άνω Καλαμακίου.
Επονιτών 7, τηλ.: 210 9818877.

2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αποστολή του Γραφείου είναι η συμβουλευτική συνδρομή και ψυχολογική στήριξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδίως τις ευπαθείς. Ιδιαίτερα: θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αντιμετώπιση μαθησιακών προβλημάτων, επιθετικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σχολές και ομάδες γονέων, ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία, πρόληψη με ενημερωτικές ημερίδες για τους πολίτες, παραπομπή των ατόμων σε άλλες υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους (μοναχικά άτομα χωρίς στέγη ή πόρους κ.ο.κ.)
Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου, τηλ.: 210 9883140 και 210 9853580

3. ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Έργο του είναι η μέριμνα για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας, η διάδοση και εφαρμογή της πρόληψης και η οργάνωση ενημερωτικών δράσεων και διαλέξεων για θέματα υγείας και προληπτικής ιατρικής. Σήμερα λειτουργούν:
Τα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία: διενεργούνται συστηματικά προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι και πράξεις προληπτικής ιατρικής σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, αθλητικοί σύλλογοι, ΚΑΠΗ, κ.α.) από εθελοντές γιατρούς. Επίσης από εθελοντές γιατρούς παρέχεται βασική περίθαλψη σε άπορους, άνεργους, ανασφάλιστους. Τα Δ.Κ. Ιατρεία βρίσκονται στην Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου (1ος όροφος), τηλ.: 210 9886947 και 210 9886950.
Η Τράπεζα Αίματος: Σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Βούλας πραγματοποιούνται Εθελοντικές Αιμοδοσίες τρεις φορές το χρόνο στα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία. Κάθε εθελοντής αιμοδότης λαμβάνει ειδική κάρτα και συμμετέχει στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου μας.
Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου, τηλ.: 210 9886947 και 210 9886950.
Κέντρο Πρόληψης Δήμου Αλίμου: Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.  
Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου (2ος όροφος), τηλ.: 210 9850339.

Β΄ ΤΜΗΜΑ: ΝΕΟΛΑΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Αποστολή του είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών των νέων στην τοπική κοινωνία, η ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς με τη διοργάνωση ομιλιών και δραστηριοτήτων, η προώθηση της ισότητας των φύλων και των φυλών και η διάδοση της ιδέας και της πρακτικής του Εθελοντισμού. Λειτουργούν:
Χώρος συνάντησης για τη νεολαία με την παροχή δωρεάν Internet και υποστήριξη του νεοσύστατου Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Αλίμου (ΤοΣυΝ).
[Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του]
Γραφείο Εθελοντισμού: εγγραφή και δραστηριοποίηση δημοτών που επιθυμούν εθελοντικά να προσφέρουν σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης κ.λπ.
Βοήθεια στο Διάβασμα (Κοινωνικό Φροντιστήριο): Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου που χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία και οι γονείς τους αδυνατούν να τους υποστηρίξουν οικονομικά. Παρέχονται δωρεάν μαθήματα από εθελοντές καθηγητές και υποτροφίες δωρεάν φοίτησης από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών του Αλίμου.

2. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των τριών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων στην πόλη μας. Τα ΚΑΠΗ απευθύνονται στους κατοίκους του Αλίμου που είναι άνω των 60 ετών. Παρέχουν συνταγογράφηση του ΕΟΠΠΥ στα μέλη του ΚΑΠΗ, οργανωμένη ψυχαγωγία και επιμόρφωση (εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις), εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, λειτουργία ομάδων (χορωδία, ομάδα ιστορίας κ.α.) και διοργανώνουν εκδηλώσεων με ενεργή συμμετοχή των μελών.
Α’ ΚΑΠΗ: Λεωφόρος Καλαμακίου 72, τηλ. 210 9836956
Β’ ΚΑΠΗ: Ελευθερίου Βενιζέλου 17, τηλ. 210 9935180
Γ’ ΚΑΠΗ: Δαβάκη 10, τηλ. 210 9802752

Οι παραπάνω υπηρεσίες του Δήμου Αλίμου που περιγράφονται συνοπτικά, απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της πόλης μας και στοχεύουν να κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη και την πόλη μας πιο λειτουργική και ανθρώπινη. Η συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτές είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ.: 210 9883140 και 210 9853580.